Warning: Undefined variable $show_stats in /webroot/a/t/atequ001/primary/www/alpinism/wp-content/plugins/stats/stats.php on line 1384

Георги Р. Иванов Сайт за добрия здравословен живот и планинарството

19.06.2010

Следсесиен поход Пирин – Рила – 2010 г.

Filed under: Преживяно — Жоро @ 13:01

17 юли. Походът се отлага за началото на август (вероятно 1 авг., неделя), защото любимците ми от Вили и компания, с които ходихме на предучредителния поход през октомври 2009 (постинг скоро) са в сесия до тогава. Направо ме изненадахте с тази късна сесия, след 1 месец практика. А тези дето трябваше да тръгваме сега се отказаха един по един, последните защото 10 дена на палатки им се видяха много. Затова искам да уточня, че в с. Добърско по средата на похода планирам спане в къщата при баба Рада, където да се изкъпем и изперем. Иначе, през някои хижи (напр. х. Демяница), през които минаваме също можем да се къпем. Планирам като минаваме през хижите да хапваме, за да не носим много ядене. Готвенето на котлона отнема около 30 мин. за 2 яденета (напр. ризото и супа), така че става по-бързо от обслужването в един ресторант – не се плашете. Като храна нося: пушено сирене, няколко подкови луканка, 400 гр. пълнозърнест хляб, ризото (става 850 гр. ядене за 4ма) по едно на вечер, няколко полуготови макарони със сос (стават за 5 мин), сухи супи, едно бурканче 600 мл. овесени ядки с лешници, орехи, стафиди и протеин на прах вътре, няколко вафли Корни и тъмен шоколад. Около 600 гр./ден за първите 5 дена. След това презареждане в  Разлог.

Уточняванията от 15 юли – са в червено.

Бяхме с 2 първокурсника по Рила сега (10 – 13.07) 4 дена по Рила – долината на Урдина река и 7те Рилски езера (постинг – довечера). Има страшно много вода поради почти ежедневните превалявания. Редовно в интервала 14:30 – 17 преръмява или вали градушка (кумулативните облаци). Това налага задължително ходене с високи туристически обувки, добре импрегнирани, и по възможност гети – иначе високата мокра трева ви намокря за 50 метра.

Ще направя постинг и за екипировката за похода – скоро. Организацията е отворена, т.е. ще се съобразя с вашите предпочитания и желания. Пишете ми на мейла от страницата за контакти. Не планирам да правя някакви резервации (юли месец има места по хижите), за да можем да променяме маршрута съобразно желанията ни и атмосферните условия. Познавам доста добре Пирин и Рила.

Ще се радвам на всякакви коментари чрез формата за коментари. Кликането върху снимките ги разтяга в пълен размер от 5 Мегапиксела.

Групата не искам да е повече от 10 – 15 човека, така че записването на електронната ми поща е по реда на получаване на мейлите ви. Държа групата да не се разкъсва при движение, да се спазва известна дисциплина и не подкрепям употребата на алкохол по време на поход.

Тръгване – съобразно вашите желания, но предлагам да изгледаме футболните финали на 11 юли и да тръгнем след това. Доста студенти имат по една седмица практика веднага след сесията, която трябва да свърши горе долу тогава.

Продължителност: 10на дена, по равно в Пирин и Рила като се прехвърляме през гр. Разлог и който иска може да си тръгне по-рано.

Варианти за нощувка на палатки и на хижи или и на двете едновременно. Във втория случай ще взема мощни радиостанции за поддържане на връзка между групите. Мога да предоставя една 2-3 местна 3,5 кг палатка (без гаранции за непромокаемост) и мога да потърся палатки под наем. Възможно е да опъваме палатките пред хижите и да се храним вътре, или да се навечеряме в хижата и опънем палатката край близко езеро.

Цена: всеки си плаща каквото изразходи. Опита ми показва, че за 10на дена отиват към 250 лв при нощувка по хижите. Транспорта е около 25 лв., нощувка на хижа – 10 лв., и каквото изядете. Ще си носим храна. При спане на палатка ще нося мощен бензинов котлон. При спане на палатки и скромно ядене сигурно може да се мине и за под 100 лв.

Ориентировъчен маршрут: гр. Сандански – м. Туричка черква (с такси) – х. Каменица (1ва нощ) – засл. Тевно езеро (2ра нощ) – възмощност за още един ден към х. Безбог – х. Дамяница (с разходка над нея, 3 или 4 та нощ) – слизане в гр. Банско – гр. Разлог – с. Добърско (5та нощ) – х. Македония (6та нощ) – х. Рибни езера (7ма нощ) – х. Грънчар (8а нощ) – х. Заврачица (9 нощ) – връщане през Боровец или (х. Белмекен – 10 нощ – и връщане през Костенец).

Долните 2 снимки са от живописното село Добърско на южния склон на Рила:

И още две снимки от Рила:

17.06.2010

Студенти от УАСГ на Мальовица, май 2010 г.

Filed under: Преживяно — Жоро @ 15:22

Един интересен поход, с интересно време и още по-интересна компания. Тръгваме към 8:20, събота, на 22 май 2010 г. от двора на УАСГ с чисто новото 30-местно бусче на УАСГ, което предлага екстри като видео. На отиване гледахме една шантава комедия, а на връщане едни ужасии с едни змии в самолет. Похода беше организиран от ст. пр. Мирослав Стоичков от катедра Физкултура като занятие за групите 1 и 2 курс спортуващи туризъм. Интересна гледка представляваше неделната сутрин, когато цялата група се е подредила около масата пред х. Мальовица, бута напред книжки за заверка, а Миро рови в тефтера и казва ти да или пък ти имаш още да отработваш часове. Жалко, че не снимах.

Към 10 се стоварваме на паркинга под ЦПШ Мальовица и поемаме нагоре. След 40 мин. Миро спира и казва – „Погледнете върха, че сега се е отворил от облаците, а не е ясно после дали ще го видим (Снимката в ляво). За щастие върха го видяхме и по-нататък. Но времето даже преди обед беше силно променливо и облаците ту се отваряха ту пък гледката изчезваше.

 

Powered by WordPress