Warning: Undefined variable $show_stats in /webroot/a/t/atequ001/primary/www/alpinism/wp-content/plugins/stats/stats.php on line 1384

Георги Р. Иванов Сайт за добрия здравословен живот и планинарството

17.07.2010

Върховете на Монте Роза, Алпите през август 2010 г.

Filed under: Преживяно — Жоро @ 17:59

Това се отложи за догодина. Не се събра група. Ще го планирам за втората половина на юли – по малко хора по хижите и по-малко стопен сняг по ледниците, т.е. по-малък е риска по ледниците. На най-високия връх в Северна Америка, най който се канех да ходя 2003 г., МкКинли (6100 м зад полярния кръг), понеже първите 4 дена се ходи по ледник, също се ходи само май и юни, защото по-късно се оголват цепките. Едни куражлии жени отидоха на Маргарита от масива Монте Роза. Предварително, за аклиматизация качиха още един четирихилядник в друг район – Breithorn. За 1400 лв. с друга фирма. Снимки може да видите тук: http://cid-7a9d55e7715c72db.photos.live.com/browse.aspx/Monterosa-August2010 Много са доволни, но при положение че 4 човека с една кола могат да направят същото за 600 – 700 лв на човек, пък и заслужава ли си 4 дена да пътуваш и да си 4 дена в планината. Та затова питайте ме за 2011 г.

Планирам да се включа като ползувам превоза на групата на Трекинг ООД на 20 август (петък, 17:30 пред стадион Левски). Връщане на 29 август, неделя към обед. Евгений Динчев ми е дал специална цена като на планински водач от 240 лв., което включва пътя (3700 км) и всички такси по пътя. А там на място се оправям сам 6 дена, докато те ходят нагоре. Това време е напълно достатъчно да се направи трекинга на масива Монте Роза – за мен най-красивото място с ледници, което съм виждал, а аз съм виждал доста (от Хималаите през Тян Шан, та пак в Алпите (Монт Блан). Като има 2 варианта на трекинг – нисък с излизания до около 2700 м., за което не ви трябва нищо повече като екипировка от това, с което ще тръгнем по Рила и Пирин сега. И височинен трекинг с изкачване на върхове над 4500 м., което предполага поне 3ма души свръзка въже (имам въже), защото се ходи по ледници с пукнатини. Трябват котки, пикел, каска, седалка, 2 прусека, 2 карабинера – иначе не е по-студено от пролетно на вр. Мусала. Та, търся поне още двама улави да се вържем на едно въже. И готови да спят на палатка. Иначе има и хижи, където за 15 евро (с алпийска карта от БАК) може да се спи, но по това време вероятно трябват резервации. А си зависим от времето – там падат огромни мъгли – в облаците си. Ще публикувам подробен маршрут следващата седмица.

Ето няколко снимки от ходенето 2009 г. с групата от фирмата на Евгени. Водачи ни бяха Марин и Ирина – много готини и симпатични хора, но не е добре да те водят по-неопитни от теб водачи, които те слушат, ама после се обиждат, че са те слушали (усмивка).

 

Няма коментари »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress