Warning: Undefined variable $show_stats in /webroot/a/t/atequ001/primary/www/alpinism/wp-content/plugins/stats/stats.php on line 1384

Георги Р. Иванов Сайт за добрия здравословен живот и планинарството

08.02.2011

Хомеопатия и алпинизъм – Д-р Атанас Гълъбов

Filed under: Тактика и здраве — Жоро @ 14:44

Поканих може би водещия хомеопат в България да напише тази статия и я публикувам в синхрон с лекциите по долекарска помощ от курса ни за планински водачи. Надявам се да ви е интересен един алтеранативен поглед.

Д-р Атанас Гълъбов е роден през 1962 г., завършва медицина през 1991 г.  Заедно със своите колеги д-р Дора Пачова и д-р Петър Найденов организират първия в България двегодишен курс по класическа хомеопатия (1993-1995) съвместно с Лондонския колеж по класическа хомеопатия. От 1995 до 1999 г. е председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, която е асоцииран член на Европейския комитет по хомеопатия от 1996 г. Многократно е специализирал в чужбина. Автор на 4 книги, включително „Терапевтичен наръчник по хомеопатия“. Може да се свържете с д-р Гълъбов през неговата интернет страница: www.biomedica-consult.com

От дългогодишен опит с лечението с хомеопатия мога да заявя, че тя може да бъде много ценен помощник в овладяването или при терапията като основен или съпътстващ метод на различни видове травми, след оперативни намеси или други здравословни проблеми. Естествено, хомеопатичните лекарства могат да се прилагат от алпинисти и планинари при различни патофизиологични състояния – настъпващи в резултат на травми, височинна болест, хранителни интоксикации и др. Те са леки, заемат съвсем малко място и имат дълъг срок на годност. Някои от хомеопатичните лекарства, които най-често са показани при различни здравословни проблеми, са:

ARNICA – най-важното хомеопатично лекарство при травми от какъвто и да е характер и преодоляване на шока от тях – контузии, натъртвания, охлузвания, удари на главата и дори при мозъчно състресение и загуба на съзнание! Арника спомага за бързото разнасяне на кръвоизливи и кръвонасядания, включително и вътречерепни. Мускулна умора след изтощителна физическа работа, преходи или упражнения.

LEDUM е основно хомеопатично лекарство при: всякакви прободни рани, ужилвания и ухапвания от каквито и да са насекоми или животни, както и при травми, при които има кръвонасядания – в последния случай се редува с ARNICA. Действа и профилактично против тетанус при наличието на прободни рани.

COCA е най-важното хомеопатично лекарство при височинна болест. Листата на коката се използват от векове под различни форми от индианците, живеещи във високите Анди. Симптомите, изискващи неговото приложение, са типичните за този проблем: замаяност, сърцебиене, главоболие, недостиг на въздух, чувство за слабост, гадене, еуфоричност. Добре е да се има в потенция 30СН и при нужда да са вземе един или няколко пъти според ситуацията. Лично съм давал това лекарство няколко пъти с добър резултат на хора, при които са персистирали проблеми след изкачване на голяма височина или със самолет. За съжаление това хомеопатично лекарство не се внася в България засега.

При отсъствие на COCA може да се опита и с комбинирания хомеопатичен препарат Cocculine, ако сипмтомите са основно замаяност или виене на свят и гадене.

Тежките форми на височинна болест, които са съпроводени с белодробен оток и цианоза, изискват приложението на други лекарства. При наличие на мозъчен или белодробен оток и намалено уриниране, може да се даде 1-2 пъти през няколко часа хомеопатичното лекарство APIS.

Витамин С, алфа липоева киселина и витамин Е в по-високи дози биха могли да имат известен протективен ефект при височинна болест, както и глутатион и L-глутамин.

HYPERICUM се дава при травми (особено счупвания) или ухапвания или ужилвания, които са съпроводени със силна болка или с болка, която се разпространява нагоре от засегнатото място. Също и като профилактично средство против тетанус. В хомеопатичната литература са описани случаи на излекуван тетанус с негова помощ. Аз лично съм лекувал с него локални спазми в областта на нараняване (локален тетанус). Това лекарство е показано и при наранявания специално на опашната кост и гръбначния стълб като цяло.

BRYONIA е хомеопатично лекарство при травми, например счупвания или пуквания на кости, когато има много силна болка при движение и липса на такава при покой.

RHUS TOXICODENDRON се дава при навяхвания и изкълчвания, както и при преразтягане на мускули и сухожилия. В тези случаи може първо да се вземе ARNICA 30 и след това няколко пъти от Rhus toxicodendron. Показан е и при преохлаждане или след излагане на организма на влажен студ или престой с мокри крака, при което се развива (висока) температура, силно усещане за студ и втрисане, налице е обикновено жажда.

INFLUENZINUM 15 се приема в течение на 3-4 дена на 4 часа при настинки и грип.

AGARICUS може да се използва при измръзване, особено на пръстите на краката. Основните симптоми са зачервяване, парене и сърбеж.

PETROLEUM е за възпалени измръзвания, които са съпроводени с болка и сърбеж, нацепвания на кожата, морав цвят.

ARSENICUM ALBUM е най-важното хомеопатично лекарство при стомашно-чревни неразположения, протичащи с повръщане и/или разстройство, както в резултат на хранителна интоксикация или неподходяща за пиене вода, така и при грип, съпроводен със споменатите по-горе симптоми. Обикновено е налице и силна отпадналост, в някои случаи може да има и температура, дори висока.

RUTA е особено полезна при ожулвания и изобщо наранявания на периоста, които по принцип са твърде неприятно болезнени. Рута може да се приеме неколкократно при усуквания на коляното.

BELLADONNA е много важно хомеопатично лекарство при слънчев удар, както и внезапно развиващи се болестни състояния с висока температура. Обикновено се дава еднократно, в случай на нужда може да се повтори след няколко часа.

Хомеопатичните лекарства ACONITUM и MERCURIUS могат да бъдат много полезни при височинно увреждане на очите. Aconitum понякога в хомеопатията го наричат „Arnica за окото”. Това лекарство може да е показано както при снежна офталмия, така и при всякакви наранявания и възпаления на този орган. Очите са парещи, болезнени, със сухота и топлина, силно хиперемирана конюнктива, силно изразена фотофобия, усещане за пясък в очите, може да има и сълзотечение.

HAMAMELIS и ARNICA може да се приемат при кръвоизливи в ретината, както и при травматичен конюнктивит.

MERCURIUS SOLUBILIS също може да е показан при снежна офталмия. Налице е гноевиден секрет – дразнещ или парещ, оскъден или обилен, фотофобия, клепачите са оточни, влошава се нощем.

NB! Хомеопатичните лекарства не трябва да стоят в непосредствена близост до включен мобилен телефон, телевизор или монитор. Докато се приемат не се консумира кафе, кола, мента, валериана или други напитки и вещества, съдържащи кофеин или силно миришещи вещества. Смучат се по 3-5 глобули наведнъж, като в близките 10-15 минути не е желателно да се слага нищо друго в устата. Най-добре е хомеопатичните лекарства да бъдат в разреждане 30(CH), но ако няма налично, то каквото има – 15, 9 или 5CH, но тогава приемите трябва да са по-чести и повече. При сериозни наранявания или състояния може да се приеме лекарството 2-3 пъти през 15-20 минути и после се разрежда във времето с намаляване на оплакванията през няколко часа или 2-3 пъти дневно.

 

Едно скорошно интервю на д-р Гълъбов може да видите тук.

 

1 коментар »

  1. Благодаря за качественото съдържание! В днешно време все по-рядко се срещат качествени блогове на български език. Успех със сайта! 🙂

    Коментар: by парктроник — 15.02.2011 @ 13:52

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Powered by WordPress